Portret van Annette Looijestijn * Communicatie * Facilitator * Persoonlijk Profileren at Kairos Consultancy * Vlogworkshops at Attentie Attentie

Als je met mij samenwerkt, krijg je de hele Annette. Ik wil m’n hele ‘zelf’ meenemen in mijn werk zodat ik helemaal mezelf kan zijn. Wie ik thuis ben, ben ik ook in mijn werk. Dat is bezield werken voor mij. Dat je kunt zeggen wat je wilt, humor in kan zetten en je niet belemmerd voelt om uit te dragen wat je wilt omdat het ’niet hoort’. Ik vind dat je niet formeel hoeft te zijn om professioneel over te komen. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.

Mezelf meenemen in mijn werk, betekent dat ik ook dingen van mijzelf laat zien aan klanten die voor hen relevant kunnen zijn. Zo heb ik een tijdje terug het proces rondom duurzame mode gedeeld. Ik vroeg mij af of dat iets voor mij was om verder mee te gaan. Ik ga dat dan onderzoeken, duik in die wereld en schrijf daarover. Klanten waarderen dit omdat ze het herkennen. Het komt niet voort uit een opgezet plan. Het is eerder een logisch gevolg van wie ik op dat moment ben. Dat wil ik delen met humor en een boodschap.

Uit mijn eigen bubbel stappen, een andere wereld verkennen, doe ik graag. Ik zoek dat bewust op. Zo help ik bijvoorbeeld het kickboksgala van de sportschool van mijn vriend te organiseren. Uit je bubbel stappen gun ik iedereen. Het is heel gezond om te ontdekken wat een andere omgeving met je doet. En het is leuk: je ontmoet allemaal nieuwe mensen die jou weer inspireren. 

Wat mij uniek maakt is het samenspel van snelheid, betrouwbaarheid en resultaat. Klanten voelen zich snel op hun gemak bij mij. Wat we afspreken, doe ik gewoon van A tot Z met snel resultaat. Zo zit ik in elkaar. Als ik dan de vrijheid heb om mijn creativiteit daarin te brengen, ben ik helemaal mezelf. De bezieling gaat eruit zodra er een soort machtsverhouding ontstaat en ik me vooral richt op het tevreden stellen van de ander. Die ondersteunde rol hoort en past wel bij mij, maar als ik mezelf daarin kwijt raak, is dat een teken dat ik daar iets aan moet doen.

Je bent niet tien jaar lang dezelfde persoon, dat geloof ik niet. De dilemma’s die ik nu heb, zijn tegen die tijd veranderd. Zo is het ook met de verschillende kanten die je in jezelf hebt. Het is leuk om die te laten zien, en de verandering ervan de ruimte te geven in je werk. We kijken eigenlijk niet op die manier. Het is meer statisch: je hebt een functieomschrijving met bijbehorende taken. Als je uitgegroeid bent, moet je op zoek naar een andere functie. Daarom past het ondernemerschap zo goed bij mij. Ik kan hierin mezelf zijn, groeien, dingen uitproberen én er iemand blij mee maken. 

Wat ik lastig vind aan ondernemerschap is ‘nee’ zeggen. Onlangs vertelde mijn intuïtie mij dat ik beter niet met een nieuwe klant in zee kon gaan. Ik heb dat genegeerd, maar even later bleek dat ik in mijn valkuil was gestapt om de ander tevreden te stellen en voorbij te gaan aan mijn eigen inbreng. Door corona heeft dit zichzelf opgelost, maar hier zit nog ruimte voor mij om te groeien. Zo kan ik leren van, en kijk ik ook best met bewondering naar, mensen die schaamteloos zichzelf kunnen zijn. Laatst zag ik de film ‘King of the Cruise’ over een man die zonder gene beweert dat hij ‘gewoon een heel interessant mens is’ en dat hij ‘volgens anderen de meest bijzondere persoon is die ze hebben gesproken’. Hij doet dat schaamteloos en  raakt daarmee alle verbinding kwijt. Dat wil ik niet. Ik wil anderen echt helpen door mezelf te zijn.