Portret van Bowine Wijffels, transitiemanager Circulaire Economie Provincie ZH & Inspirator Natuurlijk Veranderen

Bezield werken gaat over bezieling ergens voor voelen. Voor mij is dat duurzaamheid. Ik wil een maatschappelijke bijdrage leveren aan een duurzame planeet. Dat kan alleen in verbinding met anderen, mét de bezieling van anderen. Dan komt er energie vrij, gaat het stromen en ontstaat vooruitgang. In mijn werk maak ik dat concreet door te focussen op de gezamenlijke droom. Energie is voor mij leidend. In een overleg voel ik soms dat ik moe word of zere schouders krijg. Dan weet ik dat te hard aan het duwen ben. Of we bespreken een punt waar geen energie in zit. Teruggaan naar onze droom, bijvoorbeeld in 2050 is onze hele economie circulair, helpt me weer op zoek te gaan naar waar mensen blij van worden. Dat creëert ruimte om het proces verder te brengen.

Als kind voelde ik me al verbonden met de natuur. We hadden veel dieren thuis en een moestuin. Mijn vader was docent biologie. Hij nam ons mee de natuur in, vertelde erover en stelde vragen, echt een leraar. En mijn moeder verzamelde bijvoorbeeld insecten. Die verbondenheid met de natuur is voor mij vanzelfsprekend en als bioloog (met name de ecologen) ontwikkel je een systemische blik.  Overal waar ik kom, kijk ik met die blik. Die is kritisch in de zin dat ik graag wil weten welke impact iets heeft. Kenmerkend voor mij is dat ik ook een doener ben. Dus ja, graag kritisch en analytisch kijken naar wat we willen bereiken, maar ook morgen die maaltijdbezorger subsidie verlenen omdat hij met duurzaam verpakkingsmateriaal werkt. Ik wil graag iets doen. Mijn bezieling gaat eruit als we als boekhouders blijven hangen in wat nog niet goed is. Waar het mij om gaat is de stap vooruit in de gewenste ontwikkelrichting, het hoeft niet in één keer perfect.

Mijn intuïtie is mijn belangrijkste kompas. Die heb ik echt moeten ontwikkelen, maar nu kan ik ermee uit de voeten. Een belangrijk moment daarin was zo’n tien jaar geleden toen ik in aanraking kwam met biomimicry: de natuur als spiegel en inspiratiebron om vraagstukken op te lossen. Wauw, dat was echt heel gaaf! Dat heeft mij veel geleerd over mijn valkuilen en patronen, maar het heeft me vooral laten zien dat het in de natuur om ‘heelheid’ gaat: helen van beschadiging. Dat neem ik op abstract niveau mee in mijn werk en zie ik terug in mijn persoonlijke ontwikkeling. Voor mij is het in deze fase belangrijk dat ik langdurige werkrelaties aanga. Daar kies ik voor en breng ik offers voor door bijvoorbeeld opdrachten over te dragen aan anderen. Ik weet dat ik het meest gelukkig word als mijn persoonlijk pad samenvalt met mijn carrière. Mijn intuïtie geeft aan als dat bij mij en bij anderen niet congruent is. Dan help ik ze terug te gaan naar hun droom en uit te vinden waar ze blij van worden. Dat geeft energie en gun ik iedereen.

Welkom Thuis is een plek van bezinning. Je leert er dichtbij jezelf te blijven in je werk zodat je bezieling voelt. Dat geeft rust en zelfvertrouwen. Je werkt vanuit innerlijke kracht en hebt natuurlijke impact.