Portret van Richard Butter, interim projectmanager vastgoed

Ik bouw geen huis, ik creëer een leefomgeving waar ik zelf graag zou willen wonen

In het vastgoed ben je altijd bezig met creëren, ik ook. Voor mij dient vastgoed echter altijd een doel en dat is het creëren van een leefomgeving waar mensen blij van worden. Een omgeving die een beetje mooier en nieuwer is geworden. Daarbij werk ik graag voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen of verstandelijk gehandicapten. Als ik een opdracht krijg van bijvoorbeeld een zorginstelling dan probeer ik dingen samen te brengen. Dat is niet altijd makkelijk vanwege de verschillende belangen en de budgetten, maar als het lukt om meerwaarde te bieden, een plek te creëren waar mensen graag wonen, geeft mij dat heel veel energie. Dat kan ook met vrij eenvoudige zaken. Tien jaar geleden heb ik bijvoorbeeld in een project overal wifi aan laten leggen. Dat was toen nog niet zo gewoon, maar als je wilt dat kleinkinderen vaker langskomen, vonden we dat logisch om te doen. Het creëren van een leefbare woonomgeving vind ik geweldig. Dat is voor mij bezield werken.

Zo kreeg ik een opdracht in de Bommelerwaard om een oud verzorgingshuis te vervangen en te verbouwen tot ‘Kulturhus’ waarin verschillende functies samenkomen, zoals een restaurant, theater, wereldwinkel, verzorgingshuis en een vleugel voor verstandelijk gehandicapten. Als ik zo’n opdracht krijg, maak ik voor het programma van eisen eerst een omgevingsanalyse. Dat begint met letterlijk door de wijk gaan om de buurt in kaart te brengen. Ik zie dan wat onderhoud nodig heeft en welke functies de buurt biedt, zoals fysiotherapie. Met bewoners maak ik een praatje en bij de fysiotherapeut stap ik naar binnen. Overal vraag ik wat hun wensen zijn. Meestal denken mensen klein: een fysiotherapeut wil bijvoorbeeld graag een nieuw keukenblokje en een opgeknapte behandelkamer. Ik neem ze mee in wat allemaal mogelijk zou zijn zoals bewegende wanden of tilliften. Dat is goed te realiseren in combinatie met de zorginstelling. Zo werk ik aan een leefomgeving die meerwaarde biedt en fijn is om in te wonen.

Ik ben er trots op dat ik dit project van begin tot eind heb mogen begeleiden. Het was complex, maar ik vind dat een ingewikkeld project ook gewoon leuk mag zijn. Als projectleider doe ik dat door een bepaalde luchtigheid in vergaderingen te brengen, of door samen te lachen als het spannend wordt. Het is voor mij belangrijk dat we samen de eindstreep halen, of je nu bewoner, installateur of aannemer bent en welk belang je ook hebt. Ik houd de relatie goed en zorg ervoor dat ik overal binnen kan blijven stappen. Dat helpt me vervolgens ook weer bij een nieuw project. Een goed netwerk kan je dan een beetje voor je laten werken. En soms moet je het toeval een handje helpen door bijvoorbeeld een bijeenkomst te organiseren. Als er dan weer nieuwe dingen samenkomen, geeft mij dat energie.

Welkom Thuis is een plek van bezinning. Je leert er dichtbij jezelf te blijven in je werk zodat je bezieling voelt. Dat geeft rust en zelfvertrouwen. Je werkt vanuit innerlijke kracht en hebt natuurlijke impact.