Portret van Suzanne van Emden, partner bij TOT Team Ontwikkel Trajecten

Werk zit in mijn systeem

Voor mij gaat bezield werken over werken met heel veel plezier. Energie halen uit mijn werk door te doen waar ik goed in ben en door impact te hebben op een team. Dan klopt het voor mij. Mijn bezieling zit in het ‘puzzelen’. Wat is er nu precies aan de hand in een team? Ik wil ontdekken wat het patroon is. Werk zit in mijn systeem. Soms word ik middenin de nacht wakker en dan weet ik het. Privé en werk lopen bij mij in elkaar over, zeker dit jaar, nu ik veel thuis ben. Lezen of het luisteren van podcasts ervaar ik als pure ontspanning. Ik vind het zo gaaf om mezelf te ontwikkelen. Ik zie dat niet als werk. Het helpt me bij reflecteren op wat ik doe. Dat heb ik weer nodig om beter te kunnen puzzelen. Dan ga ik erboven hangen om te kijken wat ik deed en of ik iets anders had kunnen doen.

            Intuïtie is weten zonder dat ik het kan weten

De sleutel om bezield te werken ligt voor mij in ‘verbinding’. Als ik de verbinding voel met een team, dan maak ik me geen zorgen of ik iets wel of niet kan doen. Ik ben dan helemaal mezelf en voel de openheid, de authenticiteit van de mensen in het team. Zij kunnen ook helemaal zichzelf zijn. Mijn intuïtie is in mijn werk een instrument, net als mijn lijf. Beide zet ik in om dingen boven water te halen. Intuïtie is voor mij weten zonder dat ik het kan weten. Ik heb geleerd om dat uit te spreken. Als ik het niet doe, blijkt altijd achteraf dat daar de kneep zat. Met mijn kennis kan ik mijn intuïtie onderbouwen. Mijn lichaam geeft ook aan als er iets is. Dan weet ik dat een kernwaarde van mij is geraakt. Uit ‘deep democracy’ heb ik geleerd dat als dat bij mij zo is, het ook geldt voor anderen. Dan benoem ik het om iets in beweging te zetten. Het brengt namelijk verschillen aan het licht. Ik zie het als mijn missie om in organisaties meerdere invalshoeken te leren benutten om betere besluiten te nemen.

            Ik zie zoveel talenten die niet worden benut

Wat mijzelf heeft geraakt is dat ik in mijn loopbaan ben gezien door een leidinggevende. Dat iemand talenten in mij zag die ik zelf nog niet herkende en mij de ruimte gaf om ze te ontwikkelen. Daar wil ik zelf ook aan bijdragen. Rechtvaardigheid is een kernwaarde van mij. Ik zie zoveel talenten die niet worden benut. Dan hoor ik iemand zeggen dat zij niet is aangenomen vanwege haar achtergrond of dat hij de baan heeft vanwege de quota. Dat voel ik in mijn lijf en dan weet ik dat ik daar iets mee moet. Dan vind ik zelf soms ook moeilijk, ik ben er lerende in. Maar als we nieuwsgierig zijn en vragen stellen dan kunnen we met verschillen leren omgaan. We kunnen beleid maken op diversiteit, maar als verschillen er in de praktijk niet mogen zijn, dan gaan mensen via de achterdeur weer weg. We hebben organisaties te creëren die een weerspiegeling zijn van de samenleving en waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is wijsheid.

Welkom Thuis is een plek van bezinning. Je leert er dichtbij jezelf te blijven in je werk zodat je bezieling voelt. Dat geeft rust en zelfvertrouwen. Je werkt vanuit innerlijke kracht en hebt natuurlijke impact.