Portret van Yvonne van der Grift, mede-eigenaar en (team)coach bij TOT – Team Ontwikkel Trajecten

Werken met spirit is voor mij werk doen dat helemaal bij je past en waar je energie van krijgt. Voor mij is het essentieel dat ik werk in lijn met mijn kernwaarden. Dan stroomt de energie en word ik het meest gelukkig. Zo is optimisme, een zekere lichtvoetigheid, een kernwaarde van mij die ik volledig wil leven en uiten in mijn werk. Vorig jaar was ik dat kwijt en dan word ik echt ongelukkig.

Optimisme breng ik in iedere sessie in, of het nu een team betreft of persoonlijke coaching. Dat hoort gewoon bij mij. Situaties waar teams of coachees mee komen, zijn vaak pittig. Ze zijn vastgelopen of de boel is behoorlijk gestagneerd. Je kunt als coach dan de zwaarte induiken, maar ik kies vaak voor de uitvergrote vorm. Door de situatie met een kleine kwinkslag te laten zien, kun je jezelf erin herkennen, het relativeren en hard lachen om de onnozele kant ervan. Die lichtheid doet geen afbreuk aan de situatie, maar het is een ander spoor naar bevrijding van de emotie die in de weg zit. Daarna zoek ik de diepgang op. 

Sessies bereid ik goed voor. Dat past ook bij mijn kernwaarden. Ik houd graag de touwtjes in handen en wil dat sessies resultaat opleveren. Vooraf vraag ik stevig door op wat het team of de coachee graag wil bereiken. Vervolgens ontwerp ik een pad daarnaartoe. Tijdens een sessie kan mijn intuïtie aangeven dat er iets anders speelt. Daar vertrouw ik dan volledig op. Ik leg het op tafel en kijk wat er gebeurt. Ook al is het iets onverwachts of wordt het moeilijk, het maakt me niet onzeker. Ik houd de regie, zonder te bepalen wat er aan de orde moet komen. Dat doet het team of de coachee. Daarbij houd ik het overzicht en stem telkens af welke stappen het meest opleveren. Ik ben flexibel en door mijn voorbereiding kan ik makkelijk schakelen in het programma. Ik geef het team of de coachee namelijk niet altijd wat ze vragen, maar wel altijd wat ze nodig hebben. Dat is mijn spirit. 

Mijn moodboard is een weergave van het vuur dat in mij brandt voor mijn werk. Eén van de items daarop is ‘Help me. Ik wil het zelf doen’. Van kinds af aan riep ik al, op mijn kleine rode fietsje, ‘zelluf doen!’. Tijdens mijn coachopleidingen heb ik mijn eigen patronen onder ogen gezien, ook mijn drang om alles zelf te willen doen. Daarbij geloof ik ook dat alle antwoorden die je zoekt al in je zitten. Voor mij is het dus best moeilijk om hulp te vragen. En dan werk juist ik als (team)coach die het geheel normaal vindt en ijzersterk als je om hulp vraagt. Daar komt die lichtvoetigheid weer om de hoek: ik kan dan heel hard om mezelf lachen. 

Margriet leert jou bij Welkom Thuis met bezieling te werken. Ze laat je ervaren hoe je dichtbij jezelf blijft in je werk zodat je meer in balans bent. Bezieling geeft rust en zelfvertrouwen. Het maakt dat je innerlijke kracht ervaart waarmee je impact hebt in je werk.