Ik weet gewoon niet wat ik wil

“Het is zo vaag”, zegt Meike. “Ik weet gewoon niet precies wat ik nu wil, maar ik weet wel dat ik dit niet meer wil. Dat wordt met al dat thuiswerken alleen maar duidelijker. Omdat ik niet goed weet wat ik wil, blijf ik in rondjes draaien. Er zit onrust in mij, ik voel me ongelukkig in mijn werk. Daar ga ik dan over nadenken om vervolgens vast te lopen. Er is zoveel dat ik leuk vind, maar kan ik daar mijn werk van maken? Echt goed erover nadenken, lukt me ook niet omdat mijn huidige baan veel van mij vraagt en ik thuis ook niet veel rust heb. Ik ben gewoon moe en dat komt mijn werk niet ten goede.“

Ik durfde mijn werkgever niet om hulp te vragen

Meike komt bij mij op aanraden van een collega. Ze moest echt een drempel over om te komen, zo vertelde ze mij. “Ik durfde mijn werkgever niet te vragen of ik hiernaar toe mocht. Juist omdat ik niet weet wat ik wil. Als ik dat wel zou weten, zou ik weten welke opleiding daarbij past en kan ik dat onderbouwen. Maar nu? De kans zit er ook nog in dat ik een andere baan wil. Dan kan ik toch niet vragen of ik drie dagen op retraite mag?” Haar collega heeft haar een zetje gegeven: “Wat heeft onze leidinggevende, en dus de organisatie, eraan als jij uitvalt? Natuurlijk is het vervelend om iemand nieuws te moeten zoeken als jij weg zou gaan, maar iemand die geen plezier meer beleeft en minder presteert is ook een last voor de organisatie. Bovendien is deze retraite juist bedoeld om meer helderheid te krijgen.” Dat gaf de doorslag.

Ik ben het zo zat!

Nu is ze bij mij en komt het ongemak weer boven. “Ik weet het gewoon niet. Dat geeft zoveel onrust. Ik heb het gevoel dat ik iets moet en blokkeer vervolgens. Dan voel ik de frustratie oplopen.” Ze probeert diep in te ademen, maar dat lukt niet goed. Ze hapt nog eens naar adem. Ik vraag haar een symbool te noemen voor de zin ‘ik weet het gewoon niet’. Ze zint hier even op en zegt dan met een beetje venijnige glimlach “een baksteen. Zo’n zwaar ding, waar je op zichzelf niet veel aan hebt. Je kunt er alleen een ruit mee ingooien.” Uit de schuur haal ik een baksteen en geef ‘m aan haar. Ze zit er een tijdje mee op haar schoot en zegt dan “ja, dat is het, ik weet het gewoon niet”. Het raakt haar. Tranen stromen over haar gezicht. Wat doet de baksteen met jou? “Het drukt op mij, het zit in de weg, het is zwaar, maar het voelt ook vertrouwd.” Een tijdje zit ze stil met de baksteen op haar schoot. “Ja,” zegt ze, “zo is het, ik val er stil door.” Ik vraag haar of ze iets met de baksteen wil doen. “Aan ene kant wil ik het ver van me wegsmijten, zo dwars door het raam. Ik ben het zat, zo spuugzat! En aan de andere kant wil ik het hier bij me hebben. Het is geen comfortabel gevoel, maar op de één of andere manier hoort het bij mij. Oh, wat is dit erg! Deze twijfel zorgt er nog meer voor dat ik het niet weet.”

Dit is wat gedachten kunnen doen

Dit is wat ‘zinnen’ kunnen doen, hoe mentale constructies, gedachten, in ons kunnen werken en doorwerken. Het fenomeen ‘belemmerende overtuigingen’ is hier een bekend voorbeeld van. Bij belemmerende overtuigingen ga je op zoek naar een mentale constructie die onder gedrag ligt. Je kent ‘m nog niet. Je gaat er naar op zoek zodat je op gevoelsniveau een alternatief ernaast kunt zetten. Dat geeft ruimte en vrijheid. In het voorbeeld van Meike is het zinnetje ‘ik weet het gewoon niet’ een eigen leven gaan leiden. Het heeft meerdere functies gekregen, naast blokkade is het bijvoorbeeld ook een magneet. Het trekt Meike als het ware steeds sneller naar zich toe, als een eilandje in de storm, en biedt haar een stukje veiligheid. Het eilandje laat de storm echter niet bedaren.

  • Welke zinnen of gedachten werken door in jou?
  • Wat is het effect ervan op jou? Geeft het je ruimte, of werkt het beperkend?
  • Weet je waar de zin of gedachte vandaag komt? Herken je ‘m uit je familie?

Voor artikelen die ingaan op mijn praktijk, vermeng ik bestaande vragen van klanten met bestaande oefeningen. Ik geef de klant een fictieve naam. Zo maak ik het herkenbare anoniem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *